Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlasím, že Mezinárodní právo by mělo být tím hlavním, co by rozhodlo a rozhodně věřím, že klid v této polopouštní oblasti nastane až tehdy až se splní poslední přání velikého přítele československého lidu, ctěného Jásira Arafata, který nás mnohokráte navštívil.

Jeho posledním přáním bylo, aby v budoucnu byly jeho ostatky uloženy na nějakém čestném místě hlavního města svobodné Palestiny - Jerusalémě.

A já jemu, i všem v té oblasti utlačovaným palestinským pracujícím držím palce, aby se toto jeho přání vbrzku splnilo a bude to pro mne i všechny demokraticky smýšlející skutečně vysněným zadostiučiněním.

0 2
možnosti
Foto

To prohrál v r. 1967 Izrael válku, že se v nových hranicích cítil méně bezpečně než v těch před červnem 1967? Tentýž ministr Eban krátce před červnem 1967 prohlásil, že Stát Izrael nemá žádné územní nároky? Rozhodující je, kdo si tehdy začal. Už 18. února byl zastřelen na hranicích syrský voják? V dubnu 1967 přelétávaly izraelské stíhačky nad Daměškem. A izraelští rolníci vnikali stále hlouběji na syrské území v demarkačním pásmu, aby vyprovokovali odvetnou střelbu. Copak je to slušné?

Lze mít něco proti Chartě OSN s jejím principem nepřípustností získání území ve válce:

Mnichov do toho netahejte, ten už je jakžtakž passe. Jedině v negativním smyslu poučení, že útočník, který získá násilím cizí území, může být legitimně vždy vypuzen zpět. Československo bylo s Německem ve válce od 19, září 1938, kdy mobilizovalo v reakci na masivní vnikání nacistických bojůvek z Německa.

0 4
možnosti
Foto

Golanské výšiny, které měly být součástí nového státu Izrael, jak se dohodla většina států světa, přidělila V. Británie na žádost Francie Sýrii Golanské výšiny. Sýrie Golanské výšiny využívala k ostřelování států Izrael. Při ostřelování umírali civilní obyvatelé. Izrael se obracel na OSN, aby zjednala nápravu a ta nereagovala. Izrael se obrátil o pomoc na SSR, který v té době měl již nadstandartní vztahy se Sýrii. Ani to nepomohlo. Dne 7. dubna 1967 zahájila Sýrie opětovné ostřelování Izraele, Izrael odpověděl na syrské ostřelování leteckým úderem proti syrským cílům. Při tomto úderu došlo ke střetům izraelských a syrských letadel. Při vzájemných leteckých soubojích bylo sestřeleno šest syrských MiG-21 a izraelské stíhací letouny provedly demonstrativní přelet nad syrským hlavním městem Damaškem. Golanské výšiny byly během tzv. Šestidenní války v roce 1967 obsazeny izraelskou armádou a okupovány v roce 1981, byly na základě zákona přímo začleněny do izraelského státu. Izrael je nevrátí, protože nemíní spáchat sebevraždu.

4 0
možnosti

Zasloužená karma R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik