James Carter dál šíří svou nenávist

Bývalý americký prezident oslavil v říjnu letošního roku 92. narozeniny. Přesto dál zasahuje do dění na Blízkém východě.

V roce 1978 trochu pomohl uzavření mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem, za což získali Sadat a Begin Nobelovou cenu za mír. Na svou Nobelovou cenu za mír si Carter musel počkat až do roku 2002. Možná usiluje o druhou, „za zásluhy o mír na Blízkém východě.“

Svými aktivitami a návrhy udělenou cenu za mír jen zpochybňuje. V arabsko-židovském konfliktu na Blízkém východě se jednostranně postavil na stranu palestinských Arabů a Izraeli škodí, kde může. V deníku the New York Times z 29.11.2016 Carter vyzval Obamu, aby uznal Stát Palestina ještě před vypršením svého funkčního období 20.ledna 2017 a prosadil v OSN jeho plné členství. Carter Obamovi napsal, že vyhlídky na mír mezi Izraelem a Palestinci se zmenšují, a Izrael je toho hlavní příčinou. Pak Carter lživě obvinil Izrael, že jeho přítomnost v Judeji, Samaří a východním Jeruzalémě je základem všech problémů. Mír lze v tamním regionu údajně dosáhnout tím, že se Izrael donutí opustit zmíněná území.

Svou jednostrannou podporou se Carter staví proti politice členů Kongresu. V dubnu 2016 se obrátilo 394 členů Sněmovny reprezentantů (ze 435) dopisem na prezidenta Obamu, aby zabránil jakékoli protiizraelské rezoluci v OSN. V září 2016 učinilo totéž 88 senátorů (ze 100), požádali Obamu, aby vetoval jakoukoli protiizraelskou akci v UNSC (United Nations Space Command). Ve snaze poškodit Izrael Carter neváhal používat termín „apartheid“, což dokazuje buď zlou vůli, nebo začínající demenci. V době ozbrojeného konfliktu s Hamásem v roce 2014 naléhal Carter na prezidenta Obamu, aby uznal islámskou teroristickou organizaci Hamás za legitimního politického hráče v regionu. Podle Cartera má politický šéf Hamásu Chalíd Mašál „zájem o mír“, zatímco Netanjahu údajně odmítá dvoustátní řešení.      

V roce 2013 Carter vyzval EU k označování produktů z území Judeje a Samaří jako „ilegální.“ Ve své hlouposti zašel Carter tak daleko, že prohlásil v lednu 2015 v televizním pořadu Daily Show: „Izraelsko-palestinský konflikt byl příčinou islámského teroru.“ Možná je Carter za svou primitivní protiizraelskou propagandu placen Araby, anebo je dementní. Musí vědět, že Arabové odmítali židovský stát od samotného zrodu sionismu. Při masakru v Hebronu v roce 1929 zavraždili Arabové 67 Židů a desítky dalších těžce zranili. V letech 1936-39 Arabové zavraždili přes 400 Židů. Na návrh OSN z 29. listopadu 1947, zřídit dva samostatné státy, reagovaly armády Egypta, Sýrie, Iráku, Libanonu, Jordánska a Saúdské Arábie přepadením státu židovského.

Namísto vybudovat prosperující stát palestinských Arabů. Zvolily arabské okolní země zdánlivě snadnější řešení: rozhodly se existující židovský stát zničit. Tehdy se stát palestinských Židů ubránil, stejně jako v letech 1967 a 1973. Vyzývat dnes k ustavení samostatného státu palestinských Arabů, bez povinné demilitarizace, znamená dát palestinským Arabům další šanci na zničení Izraele.

(unitedwithisrael.org, 29.11.2016)

Autor: Karel Orlík | pátek 2.12.2016 9:13 | karma článku: 24,89 | přečteno: 867x