Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mně hlavně fascinovali ti polní kuráti, kteří působili přímo v jednotkách wehrmachtu. A přitom je stačilo odvolat. Ti dotyční a jejich nadřízení si museli být dobře vědomi problematičnosti své role, neboť to bylo dvacet let po skončení WWI, tedy byla možnost celou záležitost si dobře rozmyslet.

0 0
možnosti
JP

Mně by přišla větší odvaha, kdyby zveřejnili, jak katolická církev stála odvážně proti nacizmu, kolik katolíků bylo za svůj odpor proti Hitlerovu národnímu socialismu zabito. Soucitu s obětmi totality nacismu chybí více spravedlnosti o odvážných křesťanech, nad nimi soucit jaksi chybí.

0 0
možnosti
Foto

k tomu lze dodat, že s úctou je nutné si připomínat persekuci českého kněžstva německým okupanty, ale také velmi vážně se zamýšlet nad rolí farské republiky.

0 0
možnosti
MS

Díky za informace, o nichž se příliš nemluví. Od nastolení nacistického režimu byla katolická církev pronásledována, téměř třetina kněží trpěla perzekucí a hodně jich skončilo v koncentrácích. Encyklika Mit Brennender Sorge reagující také na tuto situaci rozpoutala ještě větší pronásledování. Takže pozdější opatrnost biskupů lze svým způsobem pochopit, i když ne schvalovat.

Světlou výjimkou byl münsterský biskup August von Galen, který od svěcení v roce 1933 otevřeně kritizoval nacismus. Režim se ho neodvážil zlikvidovat, i když to mnozí nacisté chtěli. Díky němu režim upustil od veřejné propagace eutanázie postižených a nemocných. Za šíření opisů jeho kázání byla popravena řada kněží.

3 0
možnosti
  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik