Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

. Na území státu Izrael žije 20% arabského obyvatelstva (zhruba 1,5 milionu), kteří mají stejná práva s izraelskými Židy. . Arabové v Izraeli mají stejná práva, včetně hlasovacího. Stát Izrael je jednou z mála zemí, kde mohou volit i arabské ženy. Ve 120členném Knessetu mají arabské strany 10 křesel. Velvyslanec Izraele ve Finsku je arabského původu. Izrael V Turecku zastupuje Izrael muslimka. Arabové v Izraeli dobrovolně slouží v izraelské vojsku. Roku 2002 rozhodl izraelský soud, že vláda nemůže přidělovat pozemky na základě etnického či náboženského původu. Arabové mají stejné možnosti získat vedoucí pozice v zemědělských, průmyslových podnicích či ve službách. Arabští studenti mají volný přístup na střední a vysoké školy, tisíce Palestinců jsou zaměstnány v Izraeli. . Kdo však společně s Izraelci žít nechce, tomu je k dispozici rovnocenná, dokonce třikrát větší země na druhém břehu Jordánu, není tedy třeba „zahánět Izraelce do moře“, aby Palestinci získali životní prostor, Palestinci mají na výběr, pokud se týká jejich vlasti, Izrael však jinou volbu nemá.

2 0
možnosti
Foto

Jenom historická poznámka, v r. 1938 by mnozí Češi včetně vlády byli také rádi, kdyby téměř celý svět protestoval proti anexi Sudet. Také tehdy a tam se argumentovalo útlakem českých Němců. A neplněním podmínek versaillského míru. Bylo to tehdy všeho v pořádku? Já jenom, abych si opravil pohled na dějiny.

Ale holt Balfourova rezoluce hovoří velmi nejasně, za to jasně hovoří Plán pro rozdělení Palestiny z 1947 a Rezoluce č. 242/1967 RB OSN a následující, které s odvoláním na Chartu OSN považují byť jenom úmysl nějaké území anektovat za něco velmi nepatřičného. To by čistě teoreticky za chvíli mohla Čína chtít anektovat kdejakou čínskou čtvrť v USA.

0 3
možnosti
Foto

Palestina po pádu Osmanské říše nepatřila žádném státu. Jednalo se o pusté území. Na jejím území, poslední státním útvarem o kterém se dá hovořit bylo Izraelské a Judské království. Proto území Palestina spadlo pod správu V. Británie do doby než se rozhodne co s územím dál. Původní plán, který schválilo 66 zemí světa mělo připadnout Židům. To je 100 procent území Palestiny. V. Británie v rozporu s tímto rozhodnutím založila v Palestina království Zajordánské, později Jordánské. Dnes Židé z původního území mají 18 procent z toho 70 procent je poušť. Zbytek mají Arabové. Palestinci jsou přistěhovalci, kteří na toto území přišli po první světové válce z Egypta, Sýrie. Většina těchto obyvatel žije v Jordánsko, které je tvořeno přistěhovalci. Soustavně obývané území Židy má šíři 15 km. Stát Palestina vznikl až v roce 1988. Do té doby takový stát nebyl. Zápdní břeh, dříve Samaří, Judea po šestidenní válce připadlo Izraeli. Ten jej na základě dohody z Osla rozdělil na tři zóny. Pouze jedna zóna zcela patři Izraeli. Pokud Izrael získá zpět celé území šířka Izraele se zvětší na 20 km.

1 0
možnosti
  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik