Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J95o54s15e25f 76N36i43k78l

18. 1. 2019 10:45

...ikdyž ateista...rád se vracím v Bibli ke "Knize moudrosti" a příslovím Sírachovce...ikdyž ateista, obávám se islámu jako expanzívního náboženství...

0 1
možnosti

Děkuji za Váš velice pozitivní text R^

2 0
možnosti

Na Bibli je nejhorší to, že je z podstatné části pravdivá. Bůh který nejen souhlasí, ale i nabádá k vraždění, znásilňování a loupežím. Vyžaduje naprostou oddanost - pak odpustí cokoli. Šíří nenávist proti všemu co oddanost neprojeví dostatečně. Tohle má být nejvyšší bytost?

0 2
možnosti

Právě o lidech s Vaším názorem hovoří například biblické podobenství o hřivnách. Jeden ze služebníků zakopal (nevyužil) hřivnu (talent), který mu svěřil jeho pán a zdůvodňoval to těmito slovy: "Bál jsem se tě. Jsi přísný člověk. Bereš, co jsi nedal, a sklízíš, co jsi nezasel." A jeho pán mu odpověděl: "Jsi špatný služebník, soudím tě podle tvých vlastních slov."

Způsob, jakým uvažujeme o Bohu, bude naší odměnou. Jestliže v Boha nevěříte, proč ho zároveň obviňujete z toho, že nabádá k vraždění, znásilňování, loupežím a šíří nenávist? Četl jste Bibli? Například v knize Exodus Hospodin sesílá na Egypťany deset strašlivých ran. Čteme-li pouze povrchně, mohli bychom z toho soudit, že Bůh je krutý despota, který bije Egypťany svými strašlivými ranami, aby ukázal svou moc (aby se oslavil). Jenže čteme-li pozorně, neunikne nám, že když přišla nějaká další rána, tak egytští kněží "dokázali totéž". Bůh seslal na Egypt mračna komárů a "kněží dokázali totéž". A najednou uvidíte skutečnou příčinu zla. Kněží, kteří fakticky řídili egyptskou společnost, se nesnažili záplavě komárů zabránit. Doslova "udělají totéž". Bůh na Egypt vyvede pohromu a egyptští kněží na oplátku na Egypt vyvedou pohromu. Co je podstatou tohoto sdělení? Přece skutečnost, že původcem katastrofy jsou právě ti kněží. Založili egyptskou společnost na otrocké práci, když otroci přestali pracovat, ekonomika se začala hroutit, rozsáhlý systém zavlažovacích kanálů nikdo neudržoval – začaly problémy – žáby, mouchy, komáři atd. Bůh je zde garantem funkčnosti principů dobra a zla. I když to na první pohled může vypadat, že Bůh se nějak vyžívá v posílání ran na Egypťany a trestá je pouze proto "aby se oslavil". Stejný princip podobenství a mravoučných významů provází všechny texty Bible – i ty, které se nám jeví jako velice kruté. Krutost je ve skutečnosti vlastní lidem a nikoli Bohu. Bůh dokonce ani biblické zákony nepovažuje za dobré – vznikly kvůli "tvrdosti lidských srdcí". Dobří lidé zákony nepotřebují.

2 0
možnosti

Bibli se nevzpouzím - morální výzvy respektuji. Není co řešit. Pouze lakonicky dodávám - A co bychom tak asi vyznávali a očítali - , Kdybychom se narodili o tisíce km dále? :-)

2 1
možnosti

Korán přece! Připravujte se na něj! :-)

1 0
možnosti

R^

Dík!

Mám obavu, že pokud pohrdneme Bohem Ježíše Krista, přijmeme Boha Mohamedova! Uprázdněné místo nezůstane prázdné!

:-)

1 0
možnosti

A to je přesně ono! Ti lidé se narodili v blbém místě - Nebo vyznávají nesprávného Boha? Co s tím ? ... :-)

1 1
možnosti

K častým názorům lidí a to i věřících je, že Bible promlouvala k lidem jiné doby, že patří do oblasti náboženské filosofie, mytologie, případně historie, ale rozhodně bychom neměli biblické principy vnášet do obrazu současného světa a dění.

1 3
možnosti

Proč odmítáte princip lásky, úcty, svobody a spravedlnosti? Bez nich se neobejde ani naše společnost! Což to nevidíte, když vrcholný politik pohrdá láskou, úctou k druhému člověku, úctou k jeho svobodě a úctou ke spravedlnosti, kam celá společnost směřuje? :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik