Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To je zase pytel žvástů. Vy byste snad dokázal tvrdit, že venku jsou tropická vedra. Jestli je něco 100procentně na straně Palestinců, tak je to právě mezinárodní právo. Dle Ženevských konvencí se Izraelci kolonizací okupovaných území dopouštějí válečných zločinů a huře. Nebudu tu jmenovat desítky rezolucí, ale připomenu tu nedávnou Rady bezpečnosti OSN, TEDY ZÁVAZNOU!!! Rezoluci 2334, která požaduje, aby Izrael „okamžitě a zcela ukončil veškeré osídlování okupovaných palestinských území včetně Východního Jeruzaléma“. Výstavba osad podle ní „představuje zjevné porušení mezinárodního práva“.

0 0
možnosti

R^ Veškeré polemiky jsou o drobných, ač se některé tvářím jako zásadní. Udělejte průzkum a v anketě se zeptejte muslimů z jakéhokoli státu, zda uznávají stát Izrael.

To je ta hlavní nevyřešená otázka, protože si troufám odhadovat, že více jak 3/4 odpoví, že NE! Další "mírové žvanění" může trvat ještě 20 let a nic se nezmění.

0 0
možnosti
Foto

Chcete říci, že kromě Sýrie neuznávají Stát Izrael Egypt a Jordánsko? To ale znamená, že v těch zemích je konání vlád v naprostém rozporu s míněním obyvatelstva?

A mimochodem, podle Vídeňské úmluvy stačí uznání dvou jiných států, aby daný útvar musel být považován všemi ostatními státy za subjekt mezinárodního práva.

1 0
možnosti
Foto

Nelze se odvolávat na Balfourovu dekleraci, aniž by se uvedlo, že GB o rok dříve dojednala dohodu (tedy ne jednostranné prohlášeni) Hussajnem o závazku podporovat poválečný vznik nezávislého arabského státu ve všech bývalých osmanských provinciích.

Ve smyslu tohoto prohlášení pak souhlas národního domova pro židovský národ v Palestině je toliko souhlasem vytvořením nějaké autonomní oblasti v rámci arabského státu, což bylo pak realizováno Peelovým plánem, který konkrétně uvedl hranice pro židovský stát.

A co se týče Plánu OSN z roku 1947, tak ten nemůže mít pouze doporučující charakter, protože Charta OSN jasné říká, že VS má plné právo rozhodnout, jak bude naloženo s mandátními územími. Jenom říká, že do té doby, než tak bude učiněno, tak se postupuje podle rozhodnutí Společnosti národů.

A vzhledem k tomu, že Stát Izrael získal svá území v rozporu s principem nepřípustnosti získání území silou ve válce s použitím armády, tak zpochybňování platnosti a účinnosti Plánu OSN je pro něj krajně nevýhodné. Může okupovat s odvoláním na princip sebeobrany, ale nemůže anektovat.

0 0
možnosti
Foto

Perfektné video, kde odborník vysvetľuje, že skutočným problémom celého konfliktu na blízkom východe je to, že moslimovia nie sú ochotní akceptovať existenciu štátu Izrael. https://www.youtube.com/watch?v=IG1C7gorfQA

Páči sa mi, že Trump moslimom prestal ustupovať.

4 0
možnosti
Foto

Už se stálo oboustranně, když si izraleský a arabský prezident potřásli rukou. Co více chcete?

0 0
možnosti
Foto

Dobře napsáno R^

0 0
možnosti

Opravdu? Z čeho vycházíte? Z rezoluce OSN, na jejímž základě Stát Izrael vznikl?

0 0
možnosti

R^. Oficialnim hlavnim mestem Izraele je Tel Aviv, oficialnim hlavnim mestem Palestiny je Ramalah, Izraelci prohlasili za hlavni mesto Jeruzalem, Palestinci oficialne prohlasili za hlavni mesto Jeruzalem, presto za ty "zle" a porusujici rezoluci OSN o Jeruzalemu jakozto Corpus separatum jsou jen Zide. Politici by uz meli vytahnout hlavy z mist, kde nesviti slunce a zacit pristupovat ke vsem stejne. Jinak se problemy nevyresi.

2 0
možnosti
Foto

Nikdo nestanovil, které město je hlavní městem státu Izraele. Podle rezoluce OSN č. 181 měl být Jeruzalém městem pod správou OSN po dobu deseti let a po deseti letech mělo rozhodnout referendum, komu městopřipadnout. Dne 19. května 1948 napadlo město Jeruzalém Jordánsko a Egypt. OSN přes žádosti Izarele o zásah nehnulo ani prstem a bylo OSN jedno, že ve městě umírají lidé, že jsou ostřelovány a ničeny židovské pamatáky.a křes ́tanské pamítky. Židům se podařilo osvobodit půl města Jeruzaléma a druhou část okupovalo Jordánsko. V důsledku ničinnosti OSN prohlásil Izrael dne 29 . května 1948, že považuje rezoluci OSN č. 181 za neplatné a neúčinnou. Dále Izrael uvedl, že považuje Jeruzalém za neoddělitelnou a organickou součást státu Izrael a židovský národ dva tisíce pět set let přísahal, že na Jeruzalém nikdy nezapomene a tuto přísahu ctí a nikdy se nesmíří s tím, aby byl od Jeruzaléma oddělen. Od 28. května 1948 do 5. června 1967 měli Arabové možnost vyhlásit Jeruzalém za hlavní město a nikdy to neudělali. Dne 5 června 1967 Izrael osvbodil druhou část Jeruzaléma a Jeruzalém spojil v jeden celek. Na své náklady opravil všechny památky zničené válkou a to i muslimské, bez ohledu, která armáda je poničila. Mešitu al Aqsá, ponechal Izrael pod islámskou správou a svěřil ji pod Jordánské ministerstvo Awgáf a také jí svěřil odpovědnost za zaměstnance Wagfu na Chrámové hoře. Vrchní židovští rabíni po skočení britského mandátu rozhodli, že Chrámová hora je navždy posvátná a Židé proto nesmějí vstoupit na žádnou její část, neboť by mohli bezděky šlápnout na místo, kde je nejsvětější jeskyně, do které může vstoupit jednou za rok velekněz. Izraelské právo však povolilo vstup na Chrámovou horu i těm Židům, co tyto náboženské zákony nedodržují. R^R^

2 0
možnosti

To je všechno pravda - nicméně současný konec je opět na všeho počátku. OSN je opravdu organizací zvláštní - nicméně spolkem hodným. D.Trump je zase tím nehodným - zlým. Mj., je zajímavé i pozorovat současnou naší žurnalistiku - viz perex články typu - Izraelské letectvo provedlo nálet na Pásmo Gazy. Teprve po podbrobném čtení sdělováno - Jako reakci na palbu raket radikálů do Izraele ... :-)

8 0
možnosti
  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik