Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji Vám za velmi zajímavý článek R^

0 0
možnosti
Foto

Nic v článku 80 OSN nemůže vést k zúženému výkladu platnosti Plánu OSN na rozdělení Palestiny v r. 1947:

"Jen kdyby tak bylo ujednáno jednotlivými poručenskými úmluvami podle článků 77, 79 a 81 sjednanými, jimiž se každé takové území podrobuje poručenské soustavě, a po dobu než takové úmluvy budou sjednány, žádné ustanovení v této kapitole nemůže býti přímo ani nepřímo vykládáno tak, že nějak pozměňuje jakákoli práva kteréhokoli státu neb lidu nebo ustanovení platných mezinárodních smluv, jejichž stranami jsou členové Spojených národů."

Jinak řečeno, mezinárodní smlouvy tykající se poručenských území, musí být dodržovány do té doby než budou přijaty nové úmluvy.

Právo usazovat, vlastnit, pobývat na nějakém území, tedy na zřízení židovské národní domoviny, garantované v San Remu v r.1920, které ale nejde nad rámec Balfourovy deklarace, nepředstavuje automaticky právo na zřízení vlastního státu v přesně definovaných hranicích. Domovina, která není subjektem mezinárodního práva, se nerovná stát, pouze přiznává kulturní autonomii někomu. O té se hovoří také v Plánu OSN, kde se říká, že arabský stát musí ochraňovat na svém území práva Židů. A naopak.

Jinak řečeno, Plán OSN, na který se odvolává také Deklarace nezávislosti, není v žádném rozporu s tím, co bylo přijato v San Remo.

Sice jak Stát Izrael, tak Sýrie, Egypt a Jordánsko sice odmítli Plán OSN akceptovat, ale učinili tak ještě před svým vstupem do OSN. Nicméně současně platí, že tyto státy podle mých vědomostí při svém vstupu do OSN nedeklarovali výslovně, že jako členové OSN nebudou akceptovat některé rezoluce, přijaté Valným shromážděním OSN, takže tím se Plán OSN z r. 1947 stal závazným i ně samotné.

0 0
možnosti
Foto

Tím, že Liga arabských zemí odmítla rozdělení Palestiny a vznik Arabského státu na tomto území a dne 29. května Izrael prohlásil, že neuznává rezoluci OSN č. 181, protože OSN ukázala, že není schopna obhájit své vlastní rozhodnutí a tedy Izrael jej považuje za neplatné a neúčinné jedná se o mrtvý dokument, kterým se už ani OSN neohání.

2 0
možnosti
Foto

Rezoluce VS OSN č.181 byla přijata dvoutřetinovou většinou . Británie se hlasování zdržela a Arabové byli proti.

2 0
možnosti
Foto

Na rozdíl od arabských států, které byly proti zřízení židovského státu na území Palestiny, Jewish Agency uznávala právo OSN v této věci rozhodnout.

0 0
možnosti
Foto

Kdesi jsem četl přibližně toto: Po dvou letech I světové války na Německé území nevstoupila noha cizího vojáka. Válka byla u konce. Němci se sešli s Brity a jednali o ukončení. Skupina representantů Židů navštívila Brity a nabídla možnost.

Dokážeme zařídit, že válku vyhrajete, ale musíte nám slíbit Palestinu, pokud ano tak zařídíme že Spojené státy půjdou do války s vámi.

Jak to dopadlo...

Němci válku prohráli a vše zaplatili.

0 2
možnosti
Foto

To jsou kecy. V době, kdy Židům hrozilo v Evropě smrtelné nebezpečí. V. Británie uzavřela přístup do Palestiny, protože si to nepřáli Arabové. Území, které původně V. Británie přislibila Židům přidělila před ruhou sv2tovou válkou Arabům a vzniklo Jordánsko.Po ukončení druhé světové války si Britové chtěli nechat Palestinu pro sebe a přístup k Palestině zablokovali válečnými loďmi. Povolili jenom 1 500 židovských obyvatelům měsíčně přístup do Palestiny. Mossad kupoval po Evropě staré vyřazené lodě a těmi se snažil dopravit Židy, kteří přežili Holocust do Palestiny. Málo se jich do Palestiny dostalo a většina v nich a to i ti co přežili koncentrační tábory, skončila v britských internačních táborech obehnaných ostnatým plotem, strážními věžemi a s kulomety. Někteří z nich, za snahu dostat se do Palestiny, zaplatili životem. Internační tábory byly umístěny na Kypru, Mauriciu, Haifě. V táborech se tísnilo 50 000 Židů, žen, dětí. Na nátlak USA, Francie, Italie, musela V. Británie souhlasit s rozdělením Palestiny. Při hlasování se V. Británie zdržela hlasování a OSN se usneslo o vytvoření státu Izrael. Židům byla přidělena ze 70 procent neúrodná polopoušť, o kterou neměli Arabové zájem, a to, co si sami Židé zúrodnili a koupili. „Přidělený“ úzký pruh země, byl těžko ubránitelný, a přesto Židé s tím souhlasili, protože chtěli všechny Židy dostat do země zaslíbené. Ještě než byl vyhlášen stát Izrael, už docházelo ze strany Arabů k napadání osad a jejich ničení a vraždění obyvatel. Britové při postupném opouštění Palestiny předávali pevnosti, zbraně a strategická místa Arabům. Po vyhlášení státu Izrael, ve svém prohlášení ke vzniku státu, Izrael nabídl Arabům ruku ke smíru, ke spolupráci a k rovnocennému a vzájemně respektovanému soužití. Izrael ihned po vyhlášení samostatného státu byl napaden Ligou arabských států. Nikdo na celém světě nevěřil, že Židé přes embargo dovážet do Palestiny zbraně, které vyhlásilo USA, se ubrání.

2 0
možnosti

Pěkné. Pro všechny zájemce poznat Izrael zblízka.

https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=533298

1 0
možnosti
  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik