Švýcaři věděli, proč zakázali minarety

Když občané Švýcarska odmítli v referendu stavbu minaretů, věděli proč. Minarety podporují islámskou rozpínavost a bezohlednost. Kde zní hlasy muezzinů z minaretů, tam považují muslimové toto území za získané pro islám. 

V současnosti mají problém s minarety v Izraeli. Hlasité svolávání muslimů k modlitbám provádí služebník mešity – muezzín, který rovněž ohlašuje známý válečný islámský slogan – Allahu akbar, tzn. v islámské víře „Allah je největší“. To snad aby si Židé ve své vlasti nemysleli, že Nejvyšší je JHVH? Nebo snad muslimové neznají hodiny? Ať je to jakkoli, v izraelském parlamentu je návrh na zákaz rušení klidu hlasitým voláním z minaretů a už prošel prvním čtením.

Židé nemají potřebu soutěžit o to, který Bůh či náboženství je pravé. O tom už dávno rozhodl jejich vklad do společné pokladnice národů. To, co jim vadí, je rušení klidu večer (ve 22.00) a ráno (v 5 h.!). To je užitečné vědět, když by se, chraň Bůh!, jednou řešil problém i v ČR, zda stavbu minaretů povolit nebo zakázat.

Zkušenosti z Izraele i ze Švýcarska by se mohly hodit. V diskusi pod mým článkem z  28.12.2016, Záměr, tvrdohlavost, nebo politická korektnost?, se jeden čtenář zeptal: „Jak tedy překládáte (a proč) Allahu Akbar?“ Opožděně tedy odpovídám: Allahu Akbar znamená v arabštině „Alláh je největší“. Je formou přídavného jména kabír (velký, důležitý), akbar pak znamená největší, velmi veliký. Často obsahuje srovnávací formu min, „větší než“, např. Allahu akbar min mala´ikatihi (Alláh je větší než jeho andělé). Bez srovnávací formy min pouze sděluje nejvyšší kvalitu – „největší, nejlepší“. Tato fráze je často muslimy recitována při nejrůznějších příležitostech.

Nejméně 5x denně při modlitbách. Frázi Allahu akbar se říká takbír. V islámském světě se místo aplausu užívá zvolání Allahu akbar a shromáždění odpoví hromadně Allahu akbar. Tato fráze je napsána ve středu irácké vlajky a podél bílého pruhu na vlajce íránské. Pod vyznáním víry v afghánské ústavě je vepsána bílým písmem na červeném poli.

Dr. Muhammad Sálih al-Munadžžid, imám mešity Umara ibn Abdul Azzíze, al- Chubar, Saudská Arábie: „Pokud jste se zatím nenaučila způsob jakým se provádí modlitby (pozice a pohyby), je od vás prozatím  vyžadováno začít na začátku modlitby a mezi každou pozicí pronést slova „Alláhu Akbar“ (Alláh je Největší) Al-munáfik al-akbar = největší pokrytec, , což znamená, že akbar znamená „největší“; (tak to překládá  arabista doc.Miloš Mendel, Nový Orient 5/1997) Islámský významový slovník - Allahu akbar- „Tato výpověď je řečena muslimy několikrát denně během modliteb, když jsou šťastni, když porazí zvíře nebo chtějí pochválit řečníka. V současnosti to je nejčastější vyjádření na světě. Jeho význam je: „Alláh je  největší.“ Muslimové chválí Alláha ve všech oblastech života právě tímto zvoláním.“

Autor: Karel Orlík | sobota 1.4.2017 9:46 | karma článku: 39,22 | přečteno: 2455x
  • Další články autora

Karel Orlík

Odešel další mně známý bloger

28.11.2022 v 15:45 | Karma: 20,95

Karel Orlík

Wimbledon a válka

2.4.2022 v 7:00 | Karma: 14,31

Karel Orlík

Církev na Ukrajině mlčí?

3.3.2022 v 7:35 | Karma: 11,41

Karel Orlík

Odmítat požehnání moudré není

14.10.2021 v 16:20 | Karma: 6,20
  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik